Wpływ wylesiania na zmiany klimatu został mocno przeszacowany

5 listopada 2019, 12:27

Wycinanie drzew w sposób nieunikniony prowadzi do uwalniania węgla do środowiska, jednak wpływ wylesiania na zmiany klimatyczne jest znacznie przeszacowany, twierdzą autorzy najnowszych badań. Zespół pracujący pod kierunkiem naukowców z Ohio State University i Yale University obliczył, że od roku 1900 wycinka lasów w celu pozyskania drewna oraz pod uprawy przyczyniła się do emisji 92 miliardów ton węgla.



Zidentyfikowano trzy nowe gatunki jadowitych małpiatek

14 grudnia 2012, 12:29

Na Borneo zidentyfikowano trzy nowe gatunki jadowitych małpiatek z rodzaju Nycticebus. Dotychczas zwierzęta zaliczano do jednej grupy z innym gatunkiem, ale uczeni University of Missouri dowiedli, że to różne gatunki. Z jednej strony oznacza to, że są one bardziej zagrożone niż sądzono, a z drugiej daje nadzieję na lepszą ich ochronę


Kaktus do oczyszczania wody

28 kwietnia 2010, 16:10

Wyciąg z opuncji figowej (Opuntia ficus indica) może w krajach rozwijających się zastąpić kosztowniejsze metody uzdatniania wody. Okazuje się bowiem, że ekstrakt z tego sukulenta usuwa zarówno osady, jak i szkodliwe bakterie.


Łódzki naukowiec bada, czy pewne receptory są odpowiedzialne za ciężkie choroby jelit

12 grudnia 2019, 10:23

Dr Damian Jacenik z Uniwersytetu Łódzkiego bada grupę receptorów, które mogą być odpowiedzialne za rozwój chorób jelit. Jednego z takich białek jest wyraźnie więcej w jelicie grubym pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego i nowotworami związanymi ze stanem zapalnym. Receptor ten może być zaangażowany w regulację stanu zapalnego.


Co dobre dla serca, nie musi sprzyjać mózgowi?

28 stycznia 2013, 11:43

Czy obfitująca w warzywa, owoce, oliwę i orzechy dieta śródziemnomorska chroni starzejący się mózg? Ponieważ dotychczasowe badania dawały sprzeczne rezultaty, zespół Emmanuelle Kesse-Guyot z INSERM postanowił na własną rękę porównać częstość spożywania dań z tego typu produktów z jakością funkcjonowania poznawczego.


Na ból mięśni najlepszy imbir

20 maja 2010, 08:37

W medycynie ludowej od stuleci stosuje się imbir. Ma on pomagać m.in. osobom przeziębionym czy zwalczającym rozstrój żołądka. Teraz okazuje się, że codzienna konsumpcja tego kłącza zmniejsza ból mięśni powodowany ćwiczeniami czy pracą w ogródku.


Znaleziono zastosowanie dla włókien ze skórki najbardziej śmierdzącego owocu świata

28 stycznia 2020, 16:01

Durian to azjatycki owoc, który mimo intensywnego nieprzyjemnego zapachu jest przez wielu ludzi uznawany za prawdziwy przysmak. Okazuje się, że włókna z jego skórki mogą znaleźć zastosowanie m.in. w biodegradowalnych opakowaniach na żywność, a także w druku 3D.


Błonkówki, zapobiegliwe matki i (u)pojone larwy

22 lutego 2013, 12:32

Widząc samice pasożytniczych błonkówek Leptopilina heterotoma, muszki owocowe (Drosophila melanogaster) składają jaja na pokarmie zawierającym alkohol. W ten sposób chronią potomstwo przed pożarciem żywcem.


Picie kawy chroni przed cukrzycą

11 czerwca 2010, 12:25

Picie kawy zapobiega cukrzycy typu drugiego. Naukowcy są przekonani, że w dużej mierze za zaobserwowany efekt odpowiada kofeina. Badania prowadzono na myszach, a uzyskane wyniki wyglądają bardzo obiecująco (Journal of Agricultural and Food Chemistry).


Konopie indyjskie pozwoliły przetrwać niezwykłym zabytkom

7 marca 2020, 09:56

Elura to niezwykłe stanowisko archeologiczne w Indiach. Znajduje się tam zespół 34 świątyń wykutych w bazaltowej skale. W latach 600–900 n.e. zbudowano tam 17 świątyń hinduskich, w latach 400–800 n.e. powstało 12 świątyń buddyjskich, a w latach 800–1000 wykuto 5 świątyń dżinijskich. Teraz naukowcy odkryli, że w zachowaniu niezwykłych zabytków ważną rolę odegrały konopie indyjskie.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy